Muljed raamatust “Red Sparrow”

On tuntud tõsiasi, et pikkadel lendudel aitavad huvitavad raamatud ja head filmid “lühendada” lennuaega. Tean seda oma kogemusest. Muidugi saab pikal lennul ka tööd teha ja lugeda nö erialast kirjandust, aga minu kogemuses on raske seda pikalt teha. Lihtsalt kogu see lendamise õhkkond ise on väsitav ja ebamugav. Niisiis tähendab minu jaoks lennuks valmistumine nii passi kui ka lugemise-vaatamise kaasa võtmist. Minu jaoks tähendab “lennukirjandus” huvitavat elulugu või kriminulli.

Nii oli igati loogiline, et tagasilennul San Franciscost eelmisel nädalal vaatasin ringi just nendel riiulitel. Ja silma hakkas “Red sparrow” (punane varblane), esimene raamat spioonilugude triloogiast, kus peategelasteks on Vene ja USA spioonid ning mille autoriks on Jason Matthews, praeguseks erru läinud CIA kaastöötaja. Raamat hakkas silma, sest samal nädala esilinastus USA-s romaani põhjal tehtud samanimeline film, mille peaosas on Jennifer Lawrence ja esimesel nädalal kogus film 43 miljonit USD, mis pidavat olema hea tulemus. Film on tekitanud vastukaja ja arutelu, eelkõige vägivalla ja seksistseenide tõttu. Film esilinastus ka Eestis.

Ma ei ole filmi näinud ega jutusta raamatu sisu ümber, aga annan paar vihjet, miks võiks raamat/film just eestlasi huvitada. Mulle oli see üllatuseks, et osa tegevusest toimub Eestis, osa tegevust toimub KaPo osavõtul (jah, Eesti Kaitsepolitseil on raamatus oma roll) ning raamat/film lõppeb spioonide vahetusega Narva sillal. Jah, spioonide vahetus Eesti-Vene sillal on jõudnud filmilinale. Raamat ei saa mööda baltlaste (Balts) kirjeldusest, mis ei ole kõige sümpaatsem ega ka Narvas müüdavatest võileibadest, mille vahel on pruuniks läinud salatilehed ja voolab välja puhas rasv. Ära märkimist leiab ka Narva jõgi ja Narva kindlus, mis vastandina Vene poolel olevale kndlusele on kena ja korras.

Iga peatüki lõpus on ka ühe toidu retsept, mida peategelased selles peatükis sõid. Eestist on valitud Estonian Beet Salad – Rosolje.

Lugesin raamatu San Francisco – Tallinn reisil läbi. Ilmselt loen läbi ka järjed, kui need ilmuvad. Päris huvitav, kus toimub tegevus teises ja kolmandas osas.

1 Response

Jäta kommentaar