Madison ja Toom – uus keskerakonna delegatsioon Euroopa Parlamendis

Minult on juba küsitud, mismoodi paistab Madisoni liitumine keskerakonnaga Euroopa Parlamendi poolt vaadates. Minu esimesed kommentaarid. 

Esiteks, moodustavad Jana Toom ja Jaak Madison nüüd keskerakonna delegatsiooni. Ma ei kujuta ette, kuidas see delegatsioon tööle hakkab, niivõrd erinevad on nende maailmavaade ja seisukohad, näiteks Vene kodanike õiguste kaitsmisel EL-is või EL tuleviku/reformide üle. Paratamatult tekib võrdlus “sea ja käoga”. Loogika ütleb, et üks neist peab oma uhkuse alla neelama ja oma vaadetest loobuma  (loe: vait jääma) või EPst lahkuma, Kumb? Pakun, et see, kes on keskerakonnale vähem oluline. Pärast Madisoni liitumist keskerakonnaga on vastus ilmselge. 

Teiseks, keskerakond kuulub täna EP-s liberaalsesse RENEW fraktsiooni, koos reformierakonnaga ja reformierakonna saadiku Urmas Paetiga. Seega tegi Madison tõelise kolmikhüppe paremäärmulikust ID fraktsioonist liberaalsesse RENEW fraktsiooni, lühipeatusega konservatiivses ECR fraktsioonis. Huvitav saab olema RENEW reaktsioon, arvestades näiteks Madisoni varasemaid väljaütlemisi näiteks natsismi teemadel, mis pälvisid eelmises EP koosseisus väga suurt kriitikat. 

Kolmandaks, keskerakond võib nüüd kaaluda RENEW frakstioonist lahkumist ja liitumist mõne konservatiivsema frakstiooniga. EPP (Isamaa) on välistatud – ma ei usu, et Terras ja Ratas ja soovivad näha oma ridades Madisoni ja eriti – Toomi. EP-s on hea tava, et uue erakonna liitumisel EP fraktsiooniga küsitakse seal juba olevate delegatsioonide nõusolekut. Ehk – keskerakonna EPP-ga liitumiseks peavad Terras-Ratas sellega nõus olema. 

Neljandaks, ei saa välistada, et keskerakond püüab liituda konservatiivse ECR fraktsiooniga. Aga ka seda on keeruline ette kujutada, eriti arvestades, ECR vaateid Vene kodanikele, vene keelele EL-is, EL reformidele jne. Ei ole keeruline aimata, kui “toksiline” on konservatiividele Jana Toom isiklikult. Nii mõnedki ECR saadikud peavad teda “Eesti Ždanokaks”. Ka need, kellega pidin kaitsma Eesti huvisid Jana Toomi poolt algatatud Vene kodanike õiguste kaitsmise arutelul EP eelmises koosseisus. 

Ja veel – kui Madisoni “poliitiline selginemine” jätkub samas tempos, võib ta varsti leida EP vasakäärmuslaste (loe: kommunistide) ridades ja siis saab järjekordselt kinnitust väide, et paremäärmuslased ja vasakäärmuslased on sama tagumiku kaks kannikat. 

EP alustab tööd septembri alguses, hoian teid arengutega kursis.

Arvamus avadatud DELFIs: https://www.delfi.ee/artikkel/120316740/marina-kaljurand-madisoni-liitumisest-keskerakonnaga-jana-toom-peab-tagasi-tombama-voi-vait-jaama-ilmselt-laheb-keskerakond-madisoni-teed

Jäta kommentaar