Noored ja KOV valimised 2017

Kohalikud valimised lähenevad. Kohtusin täna Ristoga (kes on mu nimekaim, aga ei ole sugulane), kellega rääkisime noorte osalemisest poliitikas. Julgustasin teda kandideerima kohalikel valimistel, nii nagu julgustan kõiki noori osalema poliitikas – kas ise kandideerides või parimaid kandidaate valides. Pärast mõtlesin, et jagan oma mõtteid laiemalt – võib-olla julgustab see ka mõnda teist noort inimest.

Miks peaksid noored poliitikas osalema? Sellepärast, et valimistel otsustakse, kes hakkavad meid esindama – kohalikul või riiklikul tasandil. Need inimesed hakkavad otsustama meie tuleviku üle ja meil ei tohi olla ükskõik, kes nad on. Mul oli kurb näha, et Suurbritannia Brexiti hääletamisel olid noored kõige passiivsemad. Nad lasid oma tuleviku üle otsustada oma vanematel ja vanavanematel. Selles ei oleks ju midagi halba, kindlasti tahavad vanemad oma lastele ja lastelastele head, aga kurb oli see, et noored ise ei öelnud välja, mida nad soovivad, millist tulevikku nad endale (ja oma lastele) tahavad. Ja sellest on kahju.

Ma loodan, et Eesti noored osalevad valimistel ja ütlevad välja oma valiku – kas kandideerides või parimat kandidaati valides. Sest teie teate neid inimesi, kellele usaldate oma linna, alevi, küla elu ja tuleviku üle otsustamise. Otsige nad üles, rääkige nendega, küsige neilt, nõudke neilt selgeid vastuseid ja hääletage nende poolt, kellele olete valmis usaldama oma linna, alevi, küla tuleviku. Sest kui teie seda ei tee, siis paari nädala pärast näete teiste poolt tehtud valikuid ja need ei pruugi kattuda teie omadega.

Nendele noortele, kes kandideerivad ise tahan ma soovida julgust, vastupidavust ja edu. Kindlasti ei olnud see otsus lihtne, aga nüüd on see tehtud ja ees on valimised. Kohtuge, selgitage, rääkige, tehke seda inimlikult ja siiralt, sest siis saavad inimesed teist aru. Mul oleks väga hea meel näha poliitikas rohkem noori – te olete osa ühiskonnast ja teie hääl peab olema kuulda. Mulle meeldiks, kui kohalikes omavalitsustes oleks rohkem noori. Kui teile läheb korda kohalik elu, kui te ei soovi olla ainult kritiseerija või kõrvalseisja, kui te olete valmis töötama ja pingutama selle nimel, et kohalik elu oleks veelgi parem, siis osalege valmistel.

Ma soovin teile kõigile edu, nii nagu soovin edu Ristole, Jaanale, Piretile, Martinile ja kõigile teistele noortele, kellega olen viimasel ajal kohtunud ja valimistest rääkinud.

Jäta kommentaar