Aspeni Ministrite Foorum- mis see on?

Osalesin nädala alguses Versailles’s toimunud Aspeni Ministrite Foorumist. Aspeni Ministrite Foorum on endiste välisministrite klubi, mille kutsus kokku ja mida juhib endine USA välisminister Madeleine Albright. Klubi saab kokku 2 korda aastas, seekord siis Versailles’s. Klubisse kuulub paarkümmend endist välisministrit, kellele on kutse esitanud Madeleine Albright ise. Olin väga meeldivalt üllatunud, kui sain kutse praktiliselt kohe pärast välisministri kohalt tagasi astumist. Võib ju arvata, et mida need nö “endised” ikka teha saavad, aga kui sinna kuuluvad sellised inimesed nagu Madeleine Albright USA-st, Ehud Barak Iisraelist, Tarja Halonenn Soomest, Radek Sikorski Poolast, Ana Palacio Hispaaniast, Benita Ferrero-Waldner Austriast, Knut Vollebeak Norrast. Joschka Fisher Saksamaalt, Malcolm Rifkind Suurbritanniast jne, siis tegemist on klubiga, mille liikmed on lugupeetud ja tunnustatud nii oma riikides kui ka rahvusvaheliselt, neid kuulatakse ja nende arvamusega arvestatakse. On väga uhke tunne olla üks nendest ja ainuke Eestist.

Selle kohtumise teemadeks olid populismi kasv maailmas, Euroopa tulevik, Trump’i USA, transatlantilised suhted, infosõda, rünnakud demokraatia vastu – ehk teemad, mis on aktuaalsed ja olulised. Arutelud olid huvitavad ja harivad. Lähiajal saame valmis oma pöördumise, mida ka rahvusvaheliselt levitame. Kui püüda väga lühidalt kokku võtta, siis tõdesime, et rahvusvaheline olukord on keeruline, seda mõjutavad mitmed negatiivsed nähtused, s.h. saamatu tegutsemine migratsioonikriisiga, autoritaarsed trendid Kesk-Euroopas ning Trumpi püüdlused lõhkuda kehtivat rahvusvahelist raamistikku. Nendega teemadega tegelemine nõuab Euroopa Liidu suuremat ühtsust ja tugevust kui kunagi varem ning koostööd samameelsete riikidega kogu maailmas. Kohtusime Prantsusmaa rahandusministri Bruno Le Mairega ja kaitseministri Sylvie Goulardiga ning ärieliidiga. Meeldivalt torkas silma prantslaste- nii ametiisikute ja ettevõtjate kui ka taksojuhtide ja teenidajate –  uhkus oma presidendi Emmanuel Macroni üle ja usk Prantsusmaa paremasse tulevikku ning panusesse Euroopa tulevikku.
Unustamatuteks kujunesid ekskursioon ja õhtusöök Versaille’s, kus magustoiduks pakuti maasikad a la Versailles ehk nii nagu neid pakuti omal ajal Prantsusmaa kuningatele 🙂
    
Nüüd ootavad ees London ja Milano, kus esinen küberkonverentsidel. Siis on mõneks ajaks välissõidud tehtud.
Ootan ja igatsen suvepuhkust Eestis!

  

Jäta kommentaar