Margaret Atwoodi romaanid

Margaret Atwoodi romaanid “The Handsmaid’s Tale” (“Teenijanna lugu”,
1985) ja “The Testaments” (“Testamendid”, 2019) kirjeldavad
utoopilist/düstoopilist autokraatset riiki, mida valitsevad mehed ja kus naised on taandatud teenijannadeks ning laste sünnitajateks.

Tegevus toimub Gileadi Vabariigis – riigis, mis loodi USA territooriumil sõjalise riigipöörde tulemusena. Margaret Atwood on ise öelnud, et raamatus ei ole midagi sellist, mis juba ei ole maailmas toimunud või ei toimu praegu või millest ei oleks unistatud/kirjutatud. Ehk – ta ise ei ole midagi välja mõelnud, vaid kogunud kokku ja pannud kirja olemasoleva. Olin Atwoodi raamatutest palju kuulnud ja teadsin, et sellest on tehtud ka seriaal. Ma ise ei ole seriaali näinud ja ka lugemist alustasin teisest raamatust – “The Testaments”. Kuna mõlemas raamatus kirjeldatakse samu sündmusi, lihtsalt läbi erinevate naiste lugude, siis ei olnud vale järjekord lugemisel takistuseks.

Nautisin neid raamatuid väga: ühelt poolt täiesti absurdne ja hirmuäratav lugu ning samas inspireeritud tegelikest sündmustest ja seeläbi mitte ilmvõimatu. Mulle meeldis väga, kuidas Atwood kirjutas. See on mu viimase aja eredamaid lugemiselamusi. Soovitan väga!

Jäta kommentaar