KOROONAVIIRUS MURRAB EUROOPA PARLAMENTI

Eile tegi Euroopa Parlamendi president Sassoli teatavaks oma otsuse, millega suleti EP uksed KÕIGILE külastajatele. EP hoonesse on lubatud ainult saadikud ja töötajad.

Mida see tegelikult tähendab? Täna oli postkast umbes teadetest ürituste ärajäämise kohta. EP jätkab oma tavapärast tööd fraktsioonides ja komisjonides, aga ühtegi külalist arutelude juurde ei lubata. Samuti jäävad ära külalisgruppide külastused, kõik avalikud üritused ning EP liikmete visiidid välismaale.

Kas EP reageerib üle? Minu arvates – jah. Nakatumise risk on EP-s kindlasti olemas ja ilmselt ka suurem, kui mõnes teises asutuses. Saavad ju EP-s kokku saadikud kogu Euroopast, kes reisivad iga nädal Brüsseli ja koduriigi vahel ja seeläbi võivad ka viirust (kiiremini, kaugemale ja suuremal hulgal) levitada.

Samas ei näe EP president probleemi selles, et järgmisel nädalal reisib EP umbes 3000-line seltskond (705 EP saadikut + abid, assistendid, EP töötajad) Strasbourgi. Reisitakse koduriigist või Brüsselist: kes lennukiga, kes bussi, auto või rongiga. Milleks on seda vaja? Kui EP president hindab koroonaviiruse leviku võimalust nii suureks, et suleb EP uksed Brüsselis, siis tuleks ju ka piirata EP seltskonna mõttetut sõitmist Strasbourgi ja tagasi. Seda enam, et Prantsusmaa otsustas piirata massiüritusi ning sulges isegi Louvre’i uksed.

Ja muidugi tekitab küsimusi see, miks mõned külalised siiski pääsevad EP majja, nende seas näiteks keskkonnaaktivist Greta Thunberg, kes osaleb homme keskonnakomisjoni istungile? Reeglid on reeglid ja kui need kehtestatakse, siis kõigile võrdselt.

Ma ei alahinda koroonaviirust ja ma ei ole nõus Mart Helme hanerasva jutuga, aga EP presidendi otsused on küsitavad.

Muide, homme on EP president sotsiaaldemokraatide fraktsioonis. Teemaks on küll EL eelarve 2021-2027, aga loodan, et ta selgitab oma otsuseid.

Jäta kommentaar