750- miljardisest taaskäivitamisfondist

Euroopa Komisjoni president Ursula Von der Leyen tegi seda, mida temalt oodati – esitas plaanid, mis püüdsid leida mõistlikku tasakaalu riikide väga erinevate seisukohtade vahel nii taastumisfondi kui 2021-2027 eelarve osas. Taastumisfondi 750 miljardist eurost läheb 2/3 tagastamata toetusteks, mis meeldib lõunapoolsetele riikidele ja 1/3 läheb laenudeks, mida nõudsid konservatiivset rahanduspoliitikat toetavad riigid. Toetused ja laenud liiguvad EL eelarve ja EL programmide kaudu, mis annab mingisugusegi garantii, et raha suunatakse EL prioriteetsetesse valdkondadesse ning raha kasutamise üle saab olema kontroll ja järelevalve. See sobib samuti tagastamata toetuste vastu olnud riikidele. Nüüd on oluline kiita mõlemad plaanid heaks liikmesriikide ja EP poolt – näidata lõppude lõpuks EL võimekust tegutseda koos ja solidaarselt. Võib ju edasi vaielda selle üle, milline võiks olla suhe toetuste ja laenude vahel, aga see ei tee kriisist väljatulemist kiiremaks või lihtsamaks. Keskenduma peaks konkreetsetele tegevustele ja programmidele ning sellele, et raha jõuaks võimalikult kiiresti nendeni, kes seda kõige rohkem vajavad – majandussektoriteni, ettevõteteni, konkreetsete inimesteni. Oluline on, et kriis ei suurendaks ebavõrdsust riikide ja inimeste vahel. 

Jäta kommentaar