Miks ma olen Nord Stream 2 lõpule viimise vastu?

Nord Stream 1 ja Nord Stream 2 on vastuolus EL-i energeetikapoliitika põhimõtetega. Selle järgi peavad EL-il olema erinevad energiaallikad, tugev ja stabiilne energia siseturg ja täidetud kliimaeesmärgid.

Nord Streami projektid on olnud algusest peale poliitilised, mille majanduslik külg on olnud küsitav. On selge, et gaasitoru rajamine Läänemere põhja on ohtlikum ja kallim kui mööda maismaad kulgev toru. Nende projektidega seob Venemaa ELi veel tugevamalt oma gaasi külge. Sellega karistatakse “sõnakuulmatuid” riike nagu Ukraina ja Balti riigid ja vajadusel lõpetatakse gaasitransiit läbi nende.

Selles küsimuses on EL algusest peale olnud lõhki. Saksamaa on olnud üks häälekamaid projektide toetajaid. Seepärast on väga hea lugeda, et lõpuks tunnistab ka kantsler Merkel, et ei välista Nord Stream 2 peatamist. Ta seob selle Navalnõi mürgitamise uurimisega ja võimalike sanktsioonidega Venemaa vastu.

Loodan, et Saksamaal ja teistel Nord Stream 2 projekti toetavatel riikidel (eelkõige Hollandil, Austrial, Itaalial ja Prantsusmaal) jätkub põhimõttekindlust loobuda EL’ile tervikuna kahjulikust projektist. Samuti ootan otsustavamat ja julgemat tegutsemist Nord Stream 2 peatamisel Euroopa Liidu Komisjoni ning volinik Kadri Simsoni poolt.

Jäta kommentaar