KOKKUVÕTE. Kuidas möödus oktoobrikuu?

Head sõbrad!

Ja ongi oktoober läbi. Minu jaoks oli oktoobris mitmeid tööalaseid/Euroopa Parlamendiga seotud teemasid kui ka kastanitest-tammetõrudest loomade valmistamist.

Euroopa Parlamendi teemadest domineerisid läbirääkimised Euroopa Liidu (EL) 2021-2027 eelarve üle. Pingsad ja keerulised läbirääkimised käisid selle üle, kas ja mismoodi saaks omavahel siduda inimõiguste rikkumised ja väljamaksed EL eelarvest. Ehk – need liikmesriigid, kes ei austa EL alusväärtusi, õigusriigi põhimõtteid ja inimõigusi, peaksid saama EL eelarvest vähem rahalist toetust, kui teised riigid. Ehk – kui ei aita jutt, peab aitama raha, või õigemini – sellest ilma jätmine. Esimese sammu astus suvel EL võrdõiguslikkuse volinik Helena Dalli, kes jättis eurorahata Poola kohalikud omavalitsused, kes kuulutasid ennast LGBTI vabadeks (LGBTI free zones). Tänaseks on Euroopa Parlamendi, Nõukogu ja Komisjoni vahel kokku lepitud täiesti uudne mehhanism, kuidas arvestada demokraatiat ja inimõigusi EL pikaajalise eelarve (2021-2027) kontekstis. See on midagi täiesti uut EL ajaloos. Kokkulepe ärritas kõige enam Poolat ja Ungarit, kelle osas on juba algatatud rikkumisprotseduurid. Samal ajal alustas Komisjon ülevaadetega inimõiguste olukorrast kõigis EL liikmesriikides. Ka see on midagi täiesti uut EL ajaloos. Siin peaks olema mõtlemisainet kõigile liikmesriikidele, ka Eestile.

Sõbrad, ees ootab aasta pimedaim aeg. Teeme selle valgeks ja soojaks. Igaüks just nii, nagu meeldib ja sobib. Mina teen kaminasse tule, võtan sooja tassi teed ja naudin head raamatut või filmi. Väike vihje – eriti tore on see pärast jalutuskäiku lapselaste ja/või koertega. 

Olge terved ja head lugemist!
Lugupidamisega, 

Jäta kommentaar