KUUS põhjust, miks peaks USA-s toimuv olema äratuskellaks Eestis toimuvale

Rünnakud Kapitooliumile vapustasid kogu maailma. USA liitlased reageerisid hukkamõistuga rünnakutele ja toetusega demokraatiale. Ainult Venemaa kritiseeris USA valimissüsteemi. Muide, samamoodi nagu kritiseerivad Helmed. USA demokraatia sai löögi, aga mitte hävitava. 20. jaanuaril inaugureeritakse USA presidendiks demokraatlikult valitud Joe Biden. Miks peaks USA-s toimuv olema äratuskellaks Eestis toimuvale? Panen kirja KUUS põhjust:

  1. Helmede iidoliks ja eeskujuks on Donald Trump, seda kordas Helme juunior ka eile.
  2. EKRE on võtnud üle enamuse Trumpi poliitikatest ja seisukohtadest – alustades demokraatlike valimiste diskrediteerimisega ning lõpetades ühiskonna lõhestamisega. Erandiks on sooneutreaalne abielu, mis USA-s ei ole enam teemaks. Seda kompenseerib EKRE naaberriikide ia Eesti inimeste (naiste, arstide, LGBTI kogukonna, venelaste, ülikoolide, põllumeeste jne) solvamisega.
  3. Trump ja Helmed idealiseerivad autokraatseid valitsejaid eesotsas Putiniga.
  4. Helmede raadiosaated on Trumpi tviitide jäljendus või õigemini hale vari sellest. Ja ometigi – vale ja vaenu järjekindel tilgutamine võib mõjuda EKRE toetajatele samuti nagu Trumpi tviidid mõjusid tema toetajatele. Üleeilne Kongressi ründamine oli konkreetne näide sellest, kuidas reageerivad toetajad oma “juhi” üleskutsele. Mis saab siis, kui Eestis peaks kõlama üleskutse rünnata Riigikogu või opositsioonis olevaid Riigikogu liikmeid?
  5. USA demokraatia garandiks on pikk ajalugu ja Kongress. Aga Eestis?
  6. EKRE on asunud Poolametsa käe läbi piirama Riigikogu liikmete õigust selgitada oma seisukohti reedesel põhiseaduskomisjoni istungil. Selleks korraldatakse virtuaalne istung, et Poolamets saaks talle sobival hetkel lülitada välja juba kõneleva või kõneleda sooviva Riigikogu liikme mikrofoni. Sellise tasemeni ei laskunud isegi Trump.

Trumpi poliitika viis vägivallani. Mul on siiras kahju kõigist, kes eile hukkusid või kannatad said. Seda oli valus ja piinlik vaadata. Ja ometigi on mul hea meel, et taoline intsident ei juhtunud Eestis.

Mõelgem sellele! Meie kõik, ka EKRE toetajad.

Jäta kommentaar