Kokkuvõte. Kuidas möödus jaanuarikuu?

Head sõbrad!

Jaanuari suurimaks sündmuseks oli vaieldamatult Ratase valitsuse lagunemine ja EKRE valitsemise lõpp. Kuigi oli näha, et Ratase valitsuse koospüsimine tuli lõputu vabandamise ja selgitamise hinnaga, oli tekkinud tunne, et see halb unenägu ei lõppegi kunagi. Ikka kordus üks ja sama – kriis, nädal arutelusid, leppimine, toore jõuga edasi, vahel ka tordid. Selles mõttes oli Ratase tagasiastumine ootamatu samm. Mida aeg edasi, seda selgemaks saab, et ka oskuslikult lavastatud ja kenasti etendatud.

Enamus hingas kergendatult, et EKRE on läinud ja tervitas koalitsioonikõnelustel seda sama keskerakonda, kellele 24 tundi tagasi esitati väga tõsised korruptsioonisüüdistused. Minu suurim pettumus ongi selles, et Kaja Kallas tegi teadliku valiku moodustada valitsus järjekordse korruptsioonisüüdistuse saanud keskerakonnaga ning isegi ei püüdnud rääkida läbi Isamaa ja sotsiaaldemokraatidega. Jutud lõhkisest Isamaast on tõsi, aga kas see kaalub üle sõna otseses mõttes tormamise järjekordse süüdistuse saanud keskerakonna rüppe. Kaja Kallas tegi oma valiku ja selle eest tuleb tal nüüd ka vastutada. Täpselt samamoodi nagu Ratas valis omal ajal koalitsioonipartneriks EKRE ja sai peaministrina kaasvastutajaks EKRE tegevuse eest. 

Kaja Kallase valitsusel on väga suur usalduse ja ootuste krediit. Enamus on väsinud EKREst ja EKREismidest ning tahab pöörduda normaalse elu ja poliitilise kultuuri juurde tagasi. Inimesed tahavad, et valitsus tegeleks pärisprobleemidega, eelkõige koroonakriisiga ja sellest tulenevaga, alustades vaktsineerimistest ning lõpetades nende abistamisega, keda kriis kõige valusamini puudutas/puudutab.

Kaja Kallase valitsus läks ajalukku veel enne, kui jõudis midagi teha. Esimene naispeaminister, seitse naisministrit, kusjuures vastutavad ka selliste „mittenaiselike“ teemade eest nagu rahandus, välispoliitika, justiitsküsimised. Kaja Kallas tegi ära selle, mida enne teda ei suutnud teha ükski mees. Ka mitte tema isa. Loomulikult on selline valitsus sümboolse tähenduse ja tähtsusega. Ning kinnitab minu vana veendumust, et naistel on koht poliitikas, et naisi huvitab poliitika ning et Eestis on väga palju arukaid ja kompetentseid naispoliitikuid.

Uuel valitsusel on juba praegu mitu nime – päikesetõusu valitsus, esimese naispeaministri valitsus, kübarate valitsus, huulepulkade valitsus jne. Heal lapsel on ikka mitu nime. Aga oluline on mitte nimed, vaid teod, millega Kallase valitsus ajalukku läheb. Soovin edu!

Ja veel – kuukirja esimene aastaring on täis! Aitäh, et loete!

Jäta kommentaar