Miks ma hääletasin täna EL digitaalse rohelise reisidokumendi poolt?

Olen saanud viimastel päevadel tuhandeid e-kirju, milles kutsutakse üles hääletama Euroopa Liidu digitaalse rohelise reisidokumendi vastu. Valdav enamus meilidest on lihtsalt späm, aga olen saanud ka kirju, mis on kirjutatud inimeste endi poolt ning väljendavad nende tegelikku muret. Olen püüdnud nendele kirjadele vastata, aga ei välista, et spämmimise tõttu võivad osad päriskirjad jääda tähelepanuta. Seepärast kirjutan siin. Niisiis – miks ma hääletasin täna EL digitaalse rohelise reisidokumendi poolt?

Esiteks, tegemist ei olnud sisulise hääletamisega ehk hääletamisega selle ettepanku sisu üle. Euroopa Parlament hääletas täna Komisjoni ettepaneku üle menetleda reisidokumenti kiirendatud korras ehk menetleda nii, et otsuse saaks vastu võtta juunis. See tähendab, et arutelu dokumendi sisu üle võib alata ning sellesse arutelusse kaasatakse nii liikmesriigid kui ka Euroopa Parlament ja teised organisatsioonid.

Teiseks,ma toetan põhimõtteliselt EL-ülest ühtset ajutist digitaalset reisidokumenti. COVID-19 pandeemia puhkemisest alates oleme näinud mitmeid EL ebaõnnestumisi, alustades koordineerimatust piiride sulgemisest ning lõpetades probleemidega vaktsineerimisel. Oleme samuti näinud, kui palju segadust ja takistusi tekitavad liikmesriikide väga erinevad piirangud ja karantiininõuded. Ühtne reisidokument võimaldaks ühtlustada liikmesriikide nõuded, aitaks turismisektorit ning oleks praktiliseks näiteks sellest, et koostöö EL tasemel on võimalik ja meie kõigi huvides. 

Kolmandaks, reisidikokumendi kriitikud on tõstatanud mitmeid küsimusi, mis teevad ka mulle muret ning mida kavatsen menetluse käigus tõstatada: alustades vaktsineeritute võimalikust ohust teistele ehk viiruse võimalikust edasikandmisest; tingimustest, mille täitumisel on turvaline reisimist soodustama hakata ning lõpetades andmekaitsega. 

Kokkuvõtteks – tänane hääletus ei tähenda pimesi Komisjoni ettepaneku heakskiitmist, vaid menetluse ja arutelude algust, eesmärgiga saavutada juuniks kokkulepe. 

Jäta kommentaar