EPlenary speech: Russia, the case of Alexei Navalny, military build-up on Ukraine’s border and Russian attack in the Czech Republic

Thank you Madame President, thank you High Representative. 

Me räägime täna Venemaa käitumisest, mis eriti viimasel ajal, on olnud provokatiivne, ettearvamatu ja vaenulik. Aga mitte üllatav. Venemaa rikub järjekindlalt rahvusvahelist õigust ja vaatab, mis siis saab – kas ja mismoodi reageerib Euroopa Liit.  

Usun, et Te kogesite seda isiklikult kohtumisel välisminister Lavroviga Kogu maailm nägi Venemaa suhtumist Euroopa Liitu ja demokraatiasse kohtumisele järgnenud pressikonverentsil. See oli lubamatu, inetu ja alandav. 

Täna palub üks meie seast – Tšehhi – Euroopa Liidult toetust ja solidaarsust, et vastata Venemaa räigele käitumisele.  Palub toetust mitte ainult sõnades, vaid ka tegudes.

Nii nagu palus Suurbritannia (pärast Salisbury mürgitamist), Holland  (pärast reisilennuki MH 17 alla tulistamist) ja Eesti pärast 2007 küberrünnakuid. 

Ma vaatan eelkõige Teie poole, härra Kõrge Esindaja, aga ka kõigi liikmesriikide poole. Meie kohustus on toetada Tšehhit. Teha seda sirge seljaga, otsustavalt ja üheskoos.  Me ei kaitse ainult Tšehhit, me kaitseme oma ühiseid väärtusi ja põhimõtteid. Euroopa Liidu tugevus peitub ühtsuses. Ärme lase Venemaal lõhestada meid ja irvitada meie üle.  

Jäta kommentaar