Mida tuleks aga teha, et valgevene rahvas Euroopast täiesti ära lõigatud ei saaks ja Venemaa meelevalda ei satuks?

Euroopa Liidu sanktsioonid Valgevenele on suunatud Lukašenka ja tema režiimi, mitte Valgevene inimeste vastu. Seda tuleb valgevenelastele järjekindlalt selgitada. Autokraatse režiimi ajupesule on raske vastata demokraatlike vahenditega. Ometigi on see järjepideva tegevusega tehtav.

Kolm peamist sammu on järgmised.

1. Valgevene opositsiooni, tsiviilühiskonna ja sõltumatu meedia toetamine – nii Valgevenes (niivõrd, kui see on võimalik) kui ka eksiilis. On äärmiselt oluline, et nende informatsioon jõuaks Valgevene inimesteni, kasutades selleks kõiki võimalikke kanaleid: sotsiaalmeediat, isiklikke kontakte, ELi platvorme, võimalusel ka Lukašenka režiimi kontrollitavaid kanaleid.

2. ELi sõnumite edastamine ja võitlus desinformatsiooniga. Taas tuleb kasutada kõiki võimalikke kanaleid ja meetodeid, sealhulgas ELi ja liikmesriikide esindusi Minskis, Euroopa Liidu välisteenistuse juures tegutsevat desinformatsiooni vastu võitlemise üksust.

3. Vahetusprogrammide jätkamine noortele. Miski ei mõjuta rohkem kui isiklik kogemus. Mida rohkem Valgevene noori näeb ja kogeb, mida tähendavad demokraatia ja euroopalikud väärtused, seda suurem on lootus, et nad muudavad millalgi Valgevene demokraatlikuks.

Avaldatud 27.05 Postimehe “Mõttekoda” rubriigis

Jäta kommentaar