Kahju, et ei toimunud Biden-Putini ühist pressikonverentsi

Just praegu lõppes USA presidendi Bideni pressikonverents ning Biden sõidab lennujaama, et lennata Washingtoni. See oli viimane punkt Bideni esimesele välisvisiidile Euroopasse ja kohtumisele Putiniga. Biden pidas pressikonverensti üksinda, pärast seda, kui Putin oli lõpetanud oma pressikonverentsi. Mis mulje pressikonverentsidest jäi? Igav. Kumbki kordas üle oma jutupunktid, enamuses sellest, milles nad on ja jäävad eriarvamusele. Ühel arvamusel olid mõlemas selles, et kohtumise õhkkond ei olnud vaenulik.

Ma arvan, et see oli viga mitte teha ühist Bideni ja Putinin pressikonverentsi. See oli kergema vastupanu tee – “vastast” väljakul ei ole, küsijad (ja küsimused) on ette teada, võrdlusmomenti ka ei ole. Ja ometigi oleks just praegu olnud väga oluline näha, kas ja kuidas seisab Biden demokraatia, rahvusvahelise õiguse ja inimõiguste eest, kuidas tõstatab keerulisi küsimusi Putini juuresolekul ja kuidas vastab Vene ajakirjanike kriitilistel küsimustele.

On ju kõigil meeles Trumpi katastroofiline pressikonverents Putiniga ja Borrelli põrumine pressikonverenstil Lavroviga. Arvan, et paljud ootasid täna Bidenilt kui mitte revanši, siis vähemalt väärikat ja enesekindlat esinemist koos Putiniga ning tahtsid näha kahte presidenti samaaegselt laval, vaadata nende kehakeelt ja võrrelda. Paraku me seda ei näinud. Miinuseks Bidenile jääb ka see, et ta ei võtnud ühtegi küsimust Vene ajakirjanikelt ning viimasele jooksu pealt esitatud kriitilisele küsimusele – jättis vastamata. Ma ei tea, kes ja miks seda soovitas, kahjuks see head muljet ei jätnud. Putin vastas nii “oma” kui USA ajakirjanike küsimustele – nii meeldivatele kui kriitilistele. Meile võivad mitte meeldida Putini vastused, meid võib ärritada, kuidas ta moonutab fakte, kuid tuleb tunnistada, et ta teeb seda väga enesekindlalt.

Biden ütles, et täitis oma visiidi eesmärgi – rääkis Vene presidendiga näost-näkku. Pärast pressikonverentse avaldati kahe presidendi ühine avaldus. Lepiti kokku koostöö relvastuskontrolli, küberjulgeoleku ja paaris teises valdkonnas. Tundub, et kõik on korras, linnukesed vajalikes kastides on tehtud, ametnikud jätkavad tööd.

Ja ometigi jäi midagi olulist puudu – vaba maailma ühe olulisima juhi selge, enese- ja põhimõttekindel esinemine demokraatia ja inimõiguste üle irvitava autokraadi kõrval. Kahju.

Jäta kommentaar