VALGEVENE – POOLA PIIRIL TOIMUV

Valgevene-Poola piiril toimuval ei ole midagi tegemist sõja eest põgenevate põgenikega. See on Valgevene poolt julm ja külmavereline süütute inimeste ärakasutamine poliitilistel eesmärkidel. See on rünnak EL ja NATO julgeolekule. Valgevene selline käitumine on lubamatu ja ei saa jääda tagajärgedeta. Kannatavad ju piirile aetud inimesed, kelle seas on eakaid, naisi ja lapsi ning kes on jäetud külma kätte telkima väga keerulises olukorras. Lahenduseks saab olla nende inimeste kuritarvitamise lõpetamine Valgevene poolt ning nende tagasipöördumine oma kodumaale. Loomulikult jääb humaanne aspekt – tuleb teha kõik selleks, et vähendada inimeste kannatusi. Aga kuna tegemist ei ole (sõja)põgenikega, siis tuleb neid ka vastavalt käsitleda ehk saata tagasi kodumaale.

EL-il on mitmeid meetmeid Valgevene mõjutamiseks ja olukorra lahendamisesk, alustades täiendatavatest sanktsioonidest Valgevene poliitilise ladviku ja riikliku lennufirma Belavia vastu. Uues sankstioonide paketis, mida arutati esmaspäeval, nimetatakse santsioneeritava tegevusena inimkaubanduse korraldamist ja sellele kaasaaitamist. Sanktsioonide alla peavad langema ka Belaviaga koostööd tegevad lennufirmad. EL Komisjoni asepresident Margaritis Schinas läheb lähipäevadel nendesse riikidesse, mis osalevad inimkaubanduses ehk kust korraldatakse lende Valgevenesse. Meedias nimetatakse Türgit ja Araabia Ühendemiraate. Väga oluline on peatada inimeste transport/lennud Minski lennujaama. Sest just sealt  toimetatakse nad  Valgevene-Poola piirile.

Kuna see on rünnak mitte ainult Poola, vaid kogu EL ja NATO julgeolekule, on väga oluline, et EL tegutseb kiiresti, efektiivselt ja solidaarselt. Ainult nii saab vältida lumepalli efekti ja kriisi laienemist teistesse riikidesse. Eestile on see meeldetuletus vajadusest ehitada välja turvaline ja hästi kaitstav piir Venemaaga.

Nõustun ekspertidega, kes ütlevad, et Valgevene tegutseb nagu nurka aetud metsloom ning et Venemaa ei teeks seda, kui ei oleks Venemaa toetust. Kujutan ette, kuidas Putin muigab vaadates EL vastust hübriidrünnakule. EL võimuses on see muie tema näolt kustutada.

Arvamus on avaldatud: https://www.ohtuleht.ee/1048068/eurosaadik-marina-kaljurand-valgevene-poola-piiril-toimuval-ei-ole-midagi-tegemist-soja-eest-pogenemisega

Jäta kommentaar