SDE EUROOPA PARLAMENDI DELEGATSIOONI ARUANNE SDE ÜLDKOGULE

Jaanuaris 2022 sai läbi EP mandaadi esimene pool. See tähendas valimisi EP juhtorganites. EP presidendiks valiti EPP (Euroopa Rahvapartei) esindaja, Malta saadik – Roberta Metsola. Marina Kaljurand nimetati S&D delegatsiooni liikmeks Euroopa Tulevikukonverentsil.

Jätkuvalt mõjutas EP ja SDE delegatsiooni tööd pandeemia ning jätkuvalt toimus 95% tööst toimus netis. Gruppide külastusi nimetatud ajavahemikul ei toimunud.

Kodanikuvabaduste ning justiits- ja siseasjade (LIBE) komitees, mille täisliige ma olen, jätkus töö erinevate digiteemadega, kus olen S&D variraportöör – digiteenuste ühisturg, elektrooniline ID, digiandmete vahetamine kolmandate riikidega, eelkõige USA ja Suurbritanniaga. Digiteenuste ühisturu osas leppis EP jaanuaris kokku oma seisukohad läbirääkimisteks EL Nõukoguga (ja Komisjoniga). Läbirääkimised kestavad eeldatavalt paar aastat ning parimal juhul jõutakse kokkuleppele vahetult enne EP mandaadi lõppu (suvel 2024). Jätkusid arutelud õigusriigi põhimõtete üle liikmesriikides, sealhulgas Poolas ja Ungaris.

Horisontaalse teemana on laual rohepööre ja „Eesmärk 55“. S&D fraktsioon on koos rohelistega kõige keskkonnasõbralikum fraktsioon ning toetab rohepööret. Samas on väga oluline rohepöördest tekkivate (lisa)kulutuste õiglane hüvitamine vaesematele liikmesriikidele, kohalikele kogukondadele ja üksiksikutele. Seepärast on ka S&D horisontaalse töögrupi laual erinevad kompensatsioonimehhanismid, kaasa arvatud uued üle-Euroopalised maksud (CO2 piirimaks, digimaks). Eriti aktuaalseks muutusid arutelud pärast energiakriisi algust ja hüppelist energiahindade tõusu. EL on pakkunud välja oma ettepanekud (Toolbox), edasine sõltub valitsustest. 

EP Lõuna-Kaukaasia delegatsiooni juhinategelesin jätkuvalt nii valitsuskriisiga Gruusias kui ka Mägi-Karabahhi konfliktiga ning Armeenia-Aserbaidžaani suhetega. Oktoobris 2021 osalesin EP delegatsiooni Gruusia kohalike valimiste vaatlemise missioonil Tbilisis. Jätkuvalt olen suhelnud regulaarset oma kolleegidega Gruusia, Armeenia ja Aserbaidžaani parlamentides, aidanud kaasa vahendustegevusele ning teinud ametlikke avaldusi EP Lõuna-Kaukaasia delegatsiooni juhina. Pandeemia tõttu on kõik füüsilised kohtumised edasi lükkunud. Esimene tegelik visiit peaks toimuma veebruaris 2022 Jerevani. Olen osalenud aruteludel, esinenud ning andnud intervjuusid Lõuna-Kaukaasia, Valgevene, Venemaa ja Ukraina teemadel ning ka laiemalt julgeoleku olukorrast Euroopas ja globaalselt.

Jätkuvalt olen panustanud EL toetusgruppide töösse – LGBTI+, põlvkondadevaheline solidaarsuse, loomakaitse. Olen esinenud kampaaniaüritustel, tutvustanud nende tööd konverentsidel ja sotsiaalmeedias ning püüdnud olla sillaks Eesti vastavate asutuste ja organisatsioonide ning EL/EP vahel. Uue teemana lisandus sügisel e-tervis ja harvikhaigused, kus püüan tutvustada Eesti kogemust ja pakkuda esinemisplatvormi ekspertidele.

Jätkuvalt pean väga oluliseks tutvustada oma tööd EP-s Eesti inimestele. Sellel eesmärgil jätkasin iganädalaste videopöördumistega, milles rääkisin aktuaalsetest tegemistest EP-s aga ka Eesti päevapoliitikast. Jätkasin igakuiste videoaruteludega, millega alustasin detsembris 2020 teemadel, mis on aktuaalsed Euroopa Liidus ning omavad otsest mõju Eestile.Arutelusid toetab EP S&D fraktsioon ning kaasatud on parimaid eksperdid. Teemade ja esinejate valikute õnnestumist kinnitab ka see, et reeglina vaatab arutelusid otse 80 – 300 inimest ning järgi 15 000 – 29 000 inimest. Arutelusid on kandnud üle DELFI, Postimees ja Äripäev.

Jäta kommentaar