Ma tean, et ei tohi võimendada autokraatide sõnumeid, aga praegu on olukord teine, sest kõneles inimene, kellest sõltub rahu ja julgeolek Euroopas, kellest sõltub, kas algab uus sõjalaine ja hukkuvad süütud inimesed. Seepärast soovitan kuulata või lugeda Putini eilset kõnet. Soovitatavalt kuulata vene keeles. See kõne oli uskumatult küüniline ja jõhker ning samas- ennustatav ja aus. Just nii Putin mõtlebki: Vene impeerium tuleb taastada, iga hinnaga. Putin tegi “puust ja punaseks” oma unistuse Venemaa tulevikust. Putin ähvardas ka Eestit.

Eilne kõne peab avama kõigi silmad Eestis, ka nende, kes näeksid Toompeal lehvimas Vene lippu või toetavad seda seisukohta vaikimisega. Ma ei õhuta paanikat. Ma ei arva, et Venemaa ründab relvaga Eestit – NATO liitlast. See oleks hullumeelne ja enesehävituslik. Meie õnn, et oleme Euroopa Liidus ja NATOs. Aga see on ka vastutus ja kohustus. Meie kohustus koos liitlaste ja partneritega on teha kõik, et Putini unistus “taastatud Vene impeeumist” ei täituks, mitte kunagi. Peame olema ühtsemad kui kunagi varem, nii poliitilisetes sõnumites kui ka tegudes.

Aeg on kehtestada mõjusad sanktsioonid, alustades Venemaa väljalülitamisest SWIFT süsteemist ja lõpetades Nordic Stream 2 lõpliku peatamisega. Jah, see lööb ka Euroopa Liidu ja Eesti pihta. Lõppude lõpuks on aeg tagada Euroopa Liidu energeetiline sõltumatus Venemaast.

Putini kõnet vene keeles saab kuulata siit: https://www.youtube.com/watch?v=_9JfI50Q5G0

Jäta kommentaar