Täna möödub 1 kuu (jätku)sõja algusest Ukrainas

24. veebruaril 2022 maailm muutus ja ei saa enam kunagi selliseks, nagu oli veel 23. veebruaril 2022. Venemaa ründas Ukrainat ja algasid kõige jubedamad ning julmemad tapatalgud Euroopas alates teise maailmasõja lõpust. Putini sõjamasin hävitab kõike – külasid, linnu, koole, teatreid, haiglaid. Putini sõjardid tapavad kõiki, kes ette jäävad – ka lapsi, naisi ja eakaid. Seda on väga raske vaadata, sest see on kohutavalt ebaõiglane ja ei oleks tohtinud juhtuda 21. sajandi Euroopas. Kuid ometigi see juhtus.

Ma väga loodan ja soovin, et Putin ning tema bande pannakse vastutama sõjakuritegude eest, mis nad on toime pannud. Jah, ma tean, et see ei muuda olematuks ukrainlaste kannatusi ja surmasid ega too tagasi 24. veebruari 2022 eelset olukorda, kuid see oleks vähim samm, et taastada kasvõi natukenegi usk rahvusvahelisse õigusesse ja õiglusesse. Sõja eest Ukrainas kanname vastutust ka me kõik – meie, et ei suutnud murda lääne naiivsust ja lääs, et ei kuulanud meid. Me ei saa kunagi teada, kas Putin oleks alustanud nii verist sõda Ukraina vastu, kui lääs oleks reageerinud adekvaatsemalt Gruusia ja Krimmi okupeerimisele, alustades efektiivsetest sanktsioonidest ning lõpetades Venemaa isoleerimisega. Me ei saa seda kunagi teada, aga fakt on see, et siis oleks südametunnistusel kergem, sest siis oleks lääs teinud omalt poolt palju enam, et vältida praegust julma sõda.

Mul on seepärast eriti piinlik Euroopa Liidu pärast – poliitikute pärast, kes plaksutavad seistes President Zelenskile, kes palub Ukrainale EL kandidaatriigi staatust ning peidavad seejärel oma segase vastuse eurobürokraatlike mõistete taha, nagu “tunnustame Ukraina Euroopa perspektiivi” ja “kinnitame, et Ukrainal on koht Euroopas”. Piinlik, sest kui on sõda, siis on sõda ja poliitiline toetus Ukrainale on sama oluline, kui sõjaline ja humanitaarabi. EL peaks ütlema ühtselt ja arusaadavalt, et austab Ukraina rahva tahet ja rahuldab Ukraina taotluse saada kandidaatriigi staatus, et aitab Ukrainat üles ehitada ja reformida ning alustab liitumisläbirääkimisi kohe, kui see on võimalik.

Elagu Ukraina! Slava Ukraini!

Jäta kommentaar