Kuidas selgitada Ungarile vajadust Ukrainat sõjaliselt toetada?

Orbáni (ja Fideszi) suur võit oli ebameeldivaks üllatuseks paljudele nii Ungaris kui Euroopa Liidus. Samas on Orbáni mõjutamiseks poliitilised ja rahalised vahendid nii Ungaris kui ka Euroopa Liidus üldisemalt olemas. Pärast valimiskaotust ütles ühinenud opositsiooni peaministri kandidaat Péter Márki-Zey, et opositsiooni senine taktika ei töötanud, kuid jätkatakse ühtsena ning uute meetoditega. Ungari tuleviku jaoks on oluline, et opositsioon teeks oma järeldused ega killustuks ning jätkaks oma tegevust. Kasuks tuleks ka uus ja karismaatilisem liider, kes oskab, suudab ja tahab ungarlasi kõnetada. Väikeseks motivaatoriks peaks opositsioonile olema tõsiasi, et Orbáni korraldatud nn LGBTI-referendum kukkus läbi.

EL saab mõjutada Orbáni nii poliitika kui ka rahaga. Aastaid vaadati Orbáni väljaütlemistele läbi sõrmede. Poliitiline hukkamõist järgnes siis, kui Ungaris hakati muutma seadusi ning demokraatiat kokku tõmbama. On sümboolne, et teisipäeval ütles Euroopa Komisjoni president von der Leyen Euroopa Parlamendi ees esinedes, et Ungarile saadeti kiri, milles informeeriti, et alustatakse nn artikkel 7 menetlusega, mis annab võimaluse piirata Ungari õigusi ja rahalisi väljamakseid. Tasub meelde tuletada, et tingimuslikkuse kohaldamise tunnistas eelmisel suvel kehtivaks ka Euroopa Kohus. Ehk – kui ei täida ELi ees võetud kohustusi ja põhimõtteid, siis vähenevad ka ELi makstavad rahalised toetused.

Arvamus avaldatud Postimehes > https://arvamus.postimees.ee/7494626/kuidas-selgitada-ungarile-vajadust-ukrainat-sojaliselt-toetada

Jäta kommentaar