Kõne plenaaristungil – Venemaa sekkumine Euroopa Parlamendi töösse “Russiagate”

President, Commission, Council, Colleagues

2007. aastal olin ma Eesti Vabariigi suursaadik Moskvas. See oli aeg, kui Venemaa kujutas minu riiki natsiriigina ja mind natsiriigi suursaadikuna. See oli aeg, kui Venemaa korraldas küberrünnakud Eesti vastu ja õhutas Eesti-vastaseid meeleavaldusi Tallinnas.

Ma nägin, kuidas tegutseb Kremli propagandamasin, mida ollakse valmis tegema oma suuršovinistlike eesmärkide saavutamiseks. Siis järgnes Gruusia, Krimm ja  täna käib täiemahuline agressioon Ukraina vastu.

Mul on valus kuulata kolleege, kes kas naiivsusest või rumalusest on Kremli suutorudeks, nn kasulikeks idiootideks Euroopa Parlamendis. Ma saan aru demokraatiast ja arvamuste paljususest, aga kuskil on piir. See piir sai ületatud koostööga Vene luureteenistustega.

Ma loodan, et uurimised Lätis ja Euroopa Parlamendis selgitavad välja tõe ningsüüdlane (või süüdlased) võetakse vastutusele. Et kõigile, ka Kremlile, oleks üheselt arusaadav – sekkumine Euroopa Liidu protsessidesse on lubamatu ning sellel tagajärjed.

Tänan!

Jäta kommentaar