AMF kiri president Trumpile

Täna algab NATO tippkohtumine. Sellele järgneb president Trumpi kohtumine president Putinga. Neid kohtumisi oodatakse, aga ka kardetakse, arvestades president Trumpi ettearvamatut käitumist ja vastuolulisi sõnavõtte.

Paar nädalat tagasi kohtusid Aspeni Ministrite Foorumi (Aspen Ministers Forum) raames endised välisministrid. Foorumit juhib endine USA välisminister Madeleine Albright ning sellesse kuulub paarkümmend endist välisministrit. Minul on au olla selle foorumi ainuke Eesti esindaja. Viimasel kohtumisel rääkisime transatlantilistest suhetest, NATO-st, president Trumpist ja Trump-Putin kohtumisest. Otsustasime saata president Trumpile ühise kirja. Kiri antigi selle nädala alguses Valges Majas üle.

Lisasin kirja teksti ja lingid AMF kodulehele (https://aspeninstitute.org/of-interest/a-statement-on-americas-role-in-nato/), kus kiri on üleval ning Politico artiklile (https://politico.com/story/2018/07/09/trump-putin-summit-diplomats-albright-703568), mis kirja analüüsib. Võib ju öelda, et mis need “endised” ikka arvavad, sest nende aeg on möödas. Kuid tegemist on väga kogenud ja lugupeetud poliitikutega, kes ei ole varju tõmbunud, vaid on jätkuvalt aktiivsed ja arvestatavad. Kirja lõpus on kõigi nimed, kes kirjale alla kirjutasid, kokku 16 endist välisministrit.

Kiri on inglisekeelne, seepärast lisan väga vabas vormis tõlgituna olulisemad punktid:

  • Oleme mures USA ja Euroopa halvenevate suhete pärast.
  • NATO on olnud ajaloo edukaim kaitseorganisatsioon ning on loodud partnerlusele, mitte rivaalitsemisele. USA on ainuke liitlane, kelle palvel rakendati pärast 9/11 terrorirünnakuid NATO lepingu kollektiivkaitse artiklit 5.
  • President Trump ja tema eelkäijad on õigustatult kritiseerinud osade Euroopa liitlaste tagasihoidlikku panust NATO kollektiivkaitsesse. Olukord on muutunud: Euroopa liitlased panustavad järjest rohkem kollektiivkaitsesse ning aastaks 2024 tõuseb poolte liitlaste panus 2%-ni SKT-st.
  • NATO tippkohtumine on võimalus tunnustada Euroopa liitlasi nende suureneva panuse eest, rõhutada alliansi ühtsust ja tugevust ning kinnitada valmisolekut veelgi suurendada NATO võimekust.
  • Edukas NSATO tippkohtumine loob eeldused edukaks kohtumiseks president Putiniga, kus tuleks arutada vastastikku huvipakkuvaid küsimusi, nagu Süüria, aga ka Venemaa tegevust Krimmis ja Ida-Ukrainas ning sekkumist valimistesse.
  • Julgeolekuohud suurenevad, neile saab vastu seista koostöös USA, Euroopa ja Kanada vahel.

Jäta kommentaar