Ursula von der Leyeni uue Komisjoni koosseisu valikud

Ursula von der Leyen avalikustas oma Komisjoni koosseisu. Ees ootavad kuulamised Euroopa Parlamendis ja täna ei ole kindel, et kõik volinikukandidaadid saavad EP toetuse. Kõige problemaatilisem on Ungari volinikukandidaat, kes on Ungari peaministri Orbani lähedane liitlane ja endine justiitsminister. Igatahes on Rohelised ja Sotsiaaldemokraadid väga kriitilised tema suhtes.

Küsimusi tekitavad ka portfellide sisu ja volinikku volitused. Mida tähendab Euroopaliku elulaadi kaitsmine? Kuidas kattuvad/haakuvad/erinevad Prantsuse, Itaalia ja Läti volinike volitused – üks vastutab siseturu, teine – majanduse ja kolmas – majanduse eest, mis töötab inimeste heaks jne. Selge on see, et volinike kuulamised saavad olema huvitavad.

Politico avaldas huvitava võrdluse Junckeri ja UVDL komisjonide koosseisude kohta 👇 

https://www.politico.eu/article/how-team-vdl-compares-to-team-juncker/?fbclid=IwAR3Ei_JteebT0w5eQsN_ACY5QmLGzHc627UdNlGiQIkX3yv8Apvx_qZaZIE

Märkimisväärne on see, et kuigi SD jäi Euroopa Parlamendi valimistel EPP-le alla, on sotsidel uues komisjonis kõige rohkem volinikke. Sotsidel on 10 volinikku (ehk + 2) ja EPP-l 9 volinikku (ehk – 5). See annab lootust, et uus EP ja uus Komisjon pööravad rohkem tähelepanu SD-le olulistele teemadele.

Ja rõõmustav on näha, et sooline tasakaal on peaaegu ideaalne: volinike seas on 14 meest ja 13 naist. Junkeri komisjonis oli 19 meest ja 9 naist.

Jäta kommentaar