Naistevastase vägivalla vastu võitlemise päev

25. novembril tähistatakse naistevastase vägivalla vastu võitlemise päeva. Esmakordselt tähistati seda päeva 1981. aastal, kui grupp naisõiguslasi meenutas kolme Mirabal õde, kes mõrvati 25. novembril 1960. aastal Dominikaani Vabariigis nende poliitilise tegevuse pärast. 

Ametlikult tunnistati 25. november rahvusvaheliseks naistevastase vägivalla vastu võitlemise päevaks 7. veebruaril 2000. aastal ÜRO Peaassamblee poolt. Selle päeva sümboliks on valge pael. Naistevastasest vägivallast on räägitud ja sellega on tegeletud aastakümneid. Ja ometi ei saa kõik naised tunda ennast turvaliselt ei kodus ega arvuti taga. 

Netivägivald on uus naistevastase vägivalla liik. Teadlikkus sellest on suhteliselt madal: tihti ei tea naised, kelle poole pöörduda ja ka (politsei)ametnike teadlikkus on väga erineva tasemega. Samas ei ole vahet, kas naist rünnatakse tegelikus/füüsilises elus või netis. Mõlemad rünnakud on lubamatud ja mõlemal juhul peab ründaja kandma vastutust. 2016. aastal kirjutasin Maailmapanga palvel ülevaate naistevastasest netivägivallast- milles see seisneb, kuidas aidata ohvreid, kuidas tõsta teadlikkust jne. Siin on link ülevaatele: http://kaljurand.ee/2017/11/21/4208/

Vahepeal on palju muuutnud. On suurenenud naiste ja ametnike teadlikkus, on võetud vastu seadusi jne. Aga on lisandunud ka deep fake videod- selliselt muudetud videod, et on raske vahet teha, kas tegemist on originaali või võltsinguga. Viimased paar nädalat on ka Eestis väga ilmekalt näidanud, kuidas rünnatakse netis naisi. Tunnustan kõiki, kes ei vaikinud, vaid olid valmis avalikustama neile adresseeritud solvavad kommentaarid. Ründajad peavad teadma, et arvutiekraan ei taga anonüümsust ja ei päästa vastutusest.  

3. detsembril korraldan koos Eesti Alalise Esindusega Brüsselsi arutelu, kus räägime naistevastasest netivägivallast. Arutelu saab jälgida online minu FB lehel.  

Aga täna, 25. novembril- pangem rinda valged lindid ja süüdakem küünlad, et mõista hukka naistevastane vägivald ja olla solidaarsed kõigi ohvritega. 

Täpsemat infot saab UN Women kodulehelt: https://www.un.org/en/events/endviolenceday/index.shtml

Jäta kommentaar