POSTIMEHE VÄITLUS 2 OSA: Kas Euroopa julgeolekut peaks ehitama koos Venemaaga?

Postimehe väitlus Yana Toomiga, kus olen EI poolel. Järgnev tekst on vastulause artiklile: https://arvamus.postimees.ee/6848267/yana-toom-vs-marina-kaljurand

Olen nõus, et julgeolekualast koostööd võib defineerida erinevalt. Julgeoleku alla võib lugeda nii kultuurisündmused kui pehme julgeoleku kui ka toiduabi Aafrikale, et võidelda näljahädaga ja seeläbi takistada illegaalset migratsiooni.

Antud väitluse kontekstis taandub julgeolekualane koostöö minu jaoks väga lihtsale küsimusele – kassaame usaldada Venemaad ehk kujundlikult küsides – kas oleme valmis Venemaaga koos luurele minema?

Oponent tsiteerib Macroni intervjuud Economist’ile, kuid jätab tähelepanuta NATO tippkohtumise deklaratsiooni, milles KÕIK liitlased kinnitavad transatlantiliste suhete ja kollektiivkaitse olulisust ning rõhutavad, et Venemaa agressiivne käitumine on ohuks Euroopa julgeolekule.

Paraku see on nii, et mõned poliitikud avaldavad arvamust, mis erineb nende riigi ametlikust poliitikast. Mõned teevad seda uute ideede katsetamiseks, mõned isikliku arvamuse väljendamiseks, mõned lihtsalt rumalusest. Isegi minister Mart Helme „kurikuulus“ plaan B tekitas kahetsusväärset segadust nii kodus kui välismaal.

Endise välisministrina ja suursaadikuna soovitan tipp-poliitikute üksikute sõnavõttude kõrval pöörata tähelepanu riikide ametlikele seisukohtadele ja tegelikule käitumisele. 

Jah, ka EL-is ja NATO-s on erinevaid arvamusi. Erimeelsusedkuulatakse ära, arutatakse läbi, lepitakse kokku ja tegutsetakse koos.Seda nii NATO kaitseplaanide koostamisel ja elluviimisel, aga ka Venemaa vastu kehtestatud sanktsioonide kehtestamisel ja pikendamisel. Meenutan, kuidas alguses ei usutud, et EL suudab sanktsioonid kehtestada, siis ei usutud, et EL suudab sanktsioone pikendada, kuid ometigi kehtivad sanktsioonid varsti juba 5 aastat.

Riikidevahelistes suhetes ei ole ruumi emotsioonidel ja spekulatsioonidel. Loeb tegelikkus. Ning tegelikkus on see, et julgeolekualast koostööd saab teha ainult nendega, kellega jagatakse samu väärtusi ja põhimõtteid ning keda saab usaldada. Eestile on need eelkõige EL ja NATO liitlased. Venemaa täna nende hulka ei kuulu. 

Jäta kommentaar