Advokaadibüroost- Reinsalu järjekordne ämber

Reinsalu järjekordne ämber.

Vaevalt jõudis vaibuda skandaal välisteenistuse seaduse ümber, kui välisminister Reinsalu astus järgmisesse ämbrisse. See puudutab USA advokaadibürood Freeh Sporkin & Sullivan LLP, mille Martin Helme palkas esindama Eesti riigi huve.

Juriidiliselt on kõik JOKK – kabinet arutas küsimust, peaminister oli informeeritud, isegi Eesti saatkond tegi Reinsalu sõnul “valikus olnud kolmele advokaadibüroole kiire avalikel allikatel põhineva taustauuringu”.

Viimase kohta tahakski öelda – halloo, välisminister Reinsalu, kas Te tõesti ei saanud aru, et mängus on mitte ainult Eesti riigi rahalised huvid, vaid ka maine.  Ei ole päris ükskõik, kelle palkab Eesti riik ennast esindama ning “kiire avalikel allikatel põhineva taustauuringu” asemel oleks pidanud toimuma väga põhjalik taustauuring ja konsultatsioonid USA ametiasutustega. Reinsalu oleks pidanud helistama oma kolleegile  – USA välisminister Pompeole ja andma korralduse saatkonnale uurida oma kontaktide kaudu advokaadibüroo tausta. Paraku ta ei teinud seda. Saan sellest teha kaks järledust – kas äärmine kogenematus ja lühinägelikkus Reinsalu poolt või hirm astuda vastu Helmetele. Huvitav/veider on ka see, et välispoliitikas ja USA teemadel väga kogenud Jüri Luik ei osanud/soovinud (?) oma erakonnakaaslast Reinsalu ega koalitsioonikaaslasi hoiatada. Piinlik.

Loe lisaks Eesti Päevalehe arvamusloos “Helme palkas USA advokaadi omapäi: välisministrit ei huvita, justiitsminister istus pimeduses, peaminister andis vaba voli.”

Jäta kommentaar