Euroopa Komisjon jättis kuus LGBT-vastast Poola linna ilma toetuseta

Euroopa Komisjon tegi täna väga põhimõttelise otsuse – mitte eraldada raha Euroopa Liidu sõpruslinnade fondist Poola linnadele, mis on kuulutanud ennast seksuaalvähemuste-vabaks (LGBTI-free) 🌈 Mida saab sellest järeldada?

1. Põhivabadustel ja õigustel on ka rahaline hind ehk kui ei aita jutt, aitab raha või õigemini – rahast ilmajätmine. Kui seni on Euroopa Liidus räägitud igasuguse diskrimineerimise, ka seksuaalvähemuste diskrimineerimise, lubamatusest ning avaldatud igal moel pahameelt, siis nüüd lõpuks on liigutud tegudele.

2. See on esimene samm, aga (loodetavasti) mitte viimane rahaliste vahendite kasutamisel inimõiguste tagamisel. Mis ei ole üldse väheoluline, arvestades seda, et praegu käivad läbirääkimised Euroopa Liidu järgmise pikaajalise eelarve üle (2021-2027) ja kõik Euroopa Liidu institutsioonid on lubanud kasutada finantshoobasid inimõiguste kaitsmisel.

3. See on hoiatus valitsustele, kes kas rikuvad ise või ei keela inimõiguste rikkumisi – diskrimineerimisel on ka rahaline hind. Mõtlen eelkõige Poolat ja Ungarit, kelle demokraatia seis on juba mõnda aega kriitikat pälvinud. Aga ka Eesti valitsusel tasub sellesse otsusesse tõsiselt suhtuda, vähemalt sellel osal, kes on seadnud Poola ja Ungari poliitiliseks eeskujuks. Sildistamine, vaenu õhutamine, tsiviilühiskonna üle irvitamine ei saa lõputult jätkuda. Seda märgatakse. Ja tagajärjeks võib olla vähem raha EL fondidest.

Loe lisaks: https://www.err.ee/1119327/euroopa-komisjon-jattis-kuus-lgbt-vastast-poola-linna-ilma-toetuseta

Jäta kommentaar