Vabatahtlikult Putin võimust ei loobu

Navalnõi on tõepoolest suutnud kõnetada nooremat põlvkonda. Selleks on mitmeid põhjuseid. Esiteks, on varasemad opositsiooni esindajad, nagu Kasjanov, Illarionov, Nemtsov, Shevtsova, olnud vanemast põlvkonnast ja tavainimeste jaoks liiga “elitaarsed”. Navalnõi on nooremast põlvkonnast, ta kõnetab noori, on oma väljaütlemistes otsekohene ja konkreetne.

Teiseks, Navlnõi kasutab väga oskuslikult sotsiaalmeediat, alustades lõhikeste videopöördumiste ja üleskutsetega ning lõpetades pikemate filmidega, mis paljastavad korruptsiooni Kremlis. Tänane olukord Venemaal on praegu ainulaadne. Ühel poolt on Kremlivastased protestid suuremad kui kunagi varem ning teiselt poolt on protestiüritustel rohkem noori kui kunagi varem. Praegune olukord ilmselgelt hirmutab Putinit. Ta mäletab väga hästi Maidani Ukrainas, revoutsiooni Armeenias ja protestiüritusi Valgevenes. Protestide laine tuleb iga kuuga Venemaale ja Moskvale järjest lähemale. Esmakordselt Putini valitsemise ajal on Venemaa opositisoon Navlnõi näol kõnetanud nii paljusid inimesi. Üks on selge – vabatahtlikult Putin võimust ei loobu. Vastupidi – ta on ilmselt valmis kasutama jõudu ja vägivalda, et protestid maha suruda. Sotsiaalmeedias juba levivad videod miilitsa vägivaldsest käitumisest ning protestijatega jõhkrutsemisest. 

Navalnõi elu ja saatus sõltub väga palju lääneriikidest. Lääneriikide tugev, järjekindel ja ühte protest on tema kindlustuspoliis. Muidugi ei ole see absoluutne. Kui mingil hetkel otsustab Putin, et talle on kasulikum Navalnõi kõrvaldada, vaatamata lääneriikide protestidele ja sanktsioonidele, siis seda ta ka teeb. Ja ikkagi on väga oluline, et EL, USA ja teised demokraatlikud riigid hoiaksid Navalnõi vabastamist Venemaaga suhete päevakorras. Rahvusaheline surve ja sanktsioonid näitavad Putinile, et tema tegevust jälgitakse ja õigusrikkumised ei jää vastureakstioonita. 

Arvamus avaldatud Postimehes: https://www.postimees.ee/7163566/kaljurand-vabatahtlikult-putin-voimust-ei-loobu

Jäta kommentaar