KOROONAKRIIS: Kuidas Euroopa Parlament edasi tegutseb?

Eile, 19.03 arutas Euroopa Parlamendi (EP) juhtkond EP edasist tegevust. Otsustati kutsuda kokku miniplenaaristung Brüsselis järgmisel neljapäeval, 26.03. Päevakorras on koronaga seotud küsimused:
➡ lennujaamadega/lennundusega seonduv
➡ erakorralised investeeringud liikmesriikide tervishoidu ja majandusse
➡ abi EL-ga liitumisläbirääkimisi pidavatele riikidele.

EP võimaldab osalemist ja hääletamist distantsilt – luuakse mingi keeruline süsteem e-kirjade ja skännimistega. Kuidas täpselt – ei oska ma täna öelda.

Tekibki küsimus – kas peaksin minema Brüsselisse kohale või osalema plenaaristungil interneti teel?
➕ Kohalemineku pluss on näidata Euroopa Liidule ja meie inimestele, et EP on teovõimeline, et me jälgime olukorda ja panustame lahendustesse, et EP ei ole koroona kätte “surnud”.
➖ Miinuseks on nakatumise risk ja 14 päeva karantiini pärast kojutulekut, kusjuures minu jaoks ei ole niivõrd probleemiks haigestumine, vaid võimalik teiste inimeste ja oma pereliikmete nakatamine.

Distantsilt/kodunt osalemise:
➕ plussiks on nakatumise vältimine
➖ pooltühi plenaarsaal.
❓ küsimus on lennuühendus Tallinn-Brüssel- Tallinn.

Mul on veel paar päeva aega mõelda, aga suure tõenäosusega ma osalen plenaaristungil Tallinnast.

EP juhtkond otsustas tuua mai, juuni ja juuli Strasbourgi plenaaristungid Brüsselisse ning lühendada need paaripäevasteks miniplenaaristungiteks. Tavaliselt toimub Strasbourgis plenaaristung esmaspäevast neljapäevani ehk 4 päeva, kusjuures väga tavalised on kesköösse ulatuvad arutelud. Uus otsus tähendab väga hoolikat päevakorra valimist, et päevakorda jõuaksid ainult kõige olulisemad teemad. Ainult koroonaga see piirduda ei saa, sest elu läheb edasi.

Komisjonide töö jätkub distantsilt, vähemalt lähima 1-1,5 kuu jooksul. Kuidas see korraldatakse, kaasa arvatud tõlge neile, kes vajavad tõlget, ei oska veel öelda. Minul on järgmisesse nädalasse plaanitud nõupidamised Skype’i teel ja esimene ainult online toimuv küberkonverents CYBERSEC 2020.

Jäta kommentaar