COVID-19 SAI MU KÄTTE

Vaatamata sellele, et olen vaktsineeritud ja olen täitnud kõiki ennetusmeetmeid, sai COVID mu ikkagi kätte. Olen alates reedest seda haigust põdenud, seni suhteliselt kergelt. Loodan väga, et olukord kehvemaks ei lähe.

Tahaksin panna kirja paar soovitust, mis põhinevad minu kogemusel, vast on kellelegi abiks.

1. Täisvaktsineerime ei garanteeri COVID-isse mittehaigestumist. Küll aga garanteerib vaktsineerimine, et tõenäosus haigestuda väga raskelt ning sattuda intensiivraviosakonda on kordi väiksem, kui mittevaktsineeritutel. Seda kinnitavad arstid, teadlased ja statistika. Nii et ka vaktsineeritud peavad arvestama, et nad võivad nakkust edasi kanda ja ise haigestuda, aga haiguse kulg on reeglina kordades lihtsam, kui mittevaktsineeritutel.

2. Kiirteste on väga palju kritiseeritud ja ilmselt põhjendatult, aga mina soovitan teha kiirtesti mõnedel juhtudel, näiteks reisilt tulles ja enne perekonnaga/sugulastega kokkusaamist. Samas tuleb arvestada, et kiirtesti tulemus ei pruugi olla 100% õige ja õige tulemuse annab PCR test. Tulin reedel Strasbourgist ja kuna meie juurde olid tulnud kõik lapsed-lapselapsed, tegin kiirtesti kohe lennujaamas. Kiirtest näitas positiivset tulemust. Tegin seepeale lennujaamas ka PCR testi ning sain järgmisel hommikul teate, et tulemus on positiivne. Ma ei taha isegi mõelda, et ma oleksin võinud nakatada oma ema, abikaasat, lapsi ja lapselapsi, kui oleksin ilma (kiir)testimata koju sõitnud. Minul lõid gripi sümptomid välja koju jõudmise õhtul, nii et oleksin jõudnud kõiki kallistada enne, kui enesetunne halvemaks läks. Tänu positiivsele kiirtestile läksin lennujaamast otse oma magamistuppa ja ei ole kordagi välja tulnud.

3. Eneseisolatsioon on COVID puhul väga-väga oluline. Ma tean, et mul veab – saan oma magamistoas haige olla, ei pea kellegi eest hoolitsema, vastupidi – minu eest hoolitsetakse superhästi. Terviseameti kodulehel on head juhised, kuidas kaitsta nakatumise eest pereliikmeid, kui keegi pereliikmetest on haigestunud. Soovitan lugeda ja õppust võtta.

4. Lähikontaktsete informeerimine. Informeerisin kohe peale positiivse tulemuse saamist kõiki lähikontaktseid, kellega olin kokku puutunud viimase viie päeva jooksul. Tegin seda väikese varuga, arvestades, et olin nakkusohtlik 2-3 päeva enne sümptomite ilmnemist. Õnneks oli neid inimesi alla 10, suuresti tänu sellele, et Euroopa Parlament töötab endiselt ka online’is ja ma vältisin suuri koosolekuid. Vedas ka lennukis minu lähedal/ümber istunud inimestega: juhuse tahtel teadsin nende kontakte ja/või kontaktiisikuid. Ma loodan kogu südamest, et teil kõigil on kõik hästi ja ma ei nakatanud teid. Terviseamet helistas mulle esmaspäeva hommikupoolikul, aga selleks ajaks olid kõik lähikontaktsed juba informeeritud ehk minu “edu” oli üle 48 tunni. Ometigi olin telefonikõnest positiivselt üllatunud, sest arvasin, et enam ei jõuta kõiki nakatunuid läbi helistada ja haigusekoldeid ning lähikontaktseid uurida. Siinkohal tervitan oma endisi kolleege infotelefonilt 1247 – jõudu teile! Soovitan nakatanutel kindlasti mitte oodata Terviseameti kõnet, vaid hoiatada ise kõiki lähikontaktseid. Nii saab palju kiiremini ja see on abiks niigi ülekoormatud töötajatele.

5. Mis edasi? Minu puhul on kõik selge – tühistasin kõik selle nädala kohtumised-koosolekud-reisid, sealhulgas reisi Gruusiasse ja Armeeniasse. Jään oma magamistuppa kuni pühapäevani. Seni on see olnud lihtne – enesetunne on olnud piisavalt kehva, et ei olegi tahtnud voodist välja tulla Ma ei tea, kus ma nakatusin, võin midagi aimata, aga kindel ei ole.

6. Lõpetuseks. Palun, kuulake arste ja teadlasi! Palun rääkige oma perearstiga, kui te kahtlete! Palun ärge uskuge libateadlasi ja libauudiseid! Palun usaldage oma kainet mõistust ja tehke õiged otsused enda, oma pereliikmete, sõprade, kolleegide, kõigi teiste jaoks!

PALUN MINGE VAKTSINEERIMA!

Jäta kommentaar